Our Story

Studentondernemer

Hallo!

Wij zijn Eva & Yoren. In 2016 zijn wij met BurgerArt gestart om een centje bij te verdienen, zonder afhankelijk te zijn van derden. Met dit in ons achterhoofd zijn we opzoek gegaan naar enkele mogelijkheden. Op dat moment zijn wij beide 'Student in Gent' en kwamen we al snel terecht bij het fenomeen 'studentondernemer'. Dit werd sterk gesteund door de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent onder het format 'Durf Ondernemen'. Via hen kwamen we terecht bij Xerius. Deze mensen hielpen ons bij de opstart van onze zaak. We kozen voor een foodtruck omdat dit concept heel erg hip was/is. Maar wat gingen we nu precies verkopen en waar?

 

Ons eerste idee was om simpele braadworsten te verkopen op rommelmarkten en braderieën. Dankzij een gezamenlijke vriend leerden we echter het concept 'gourmet burger' kennen. Voor ons op dat moment een onbekend gegeven. Hij vertelde ons dat dit burgers waren die dan gecombineerd worden met allerlei toppings zoals mozzarella, zongedroogde tomaten,... Dit leek ons wel wat. Hij zelf was vertegenwoordiger van een groothandel in de horeca en raadde ons verschillende merken van burgers aan. Wij zagen dit echter een beetje anders. In plaats van deze burgers te gaan inkopen wilden wij zelf onze eigen burgers gaan maken. Hoe we dit deden? Heel simpel. We haalden enkele kilo's gehakt naar de beenhouwer, diverse kruiden en.. proberen maar. Na heel wat trail and error kwamen we bij de voor ons ideale smaak van burger. We hebben bewust gekozen om  te werken met gemengd gehakt (varken en rund). Anders dan bij een pure rundsburger zorgt dit voor een sappigere smaak.  

We hadden onze burger en wisten ondertussen ook welke combinatie van toppings het beste samengingen. Nu was het een kwestie van mensen zo zot krijgen dat ze van onze burgers wilden proeven. Op een lokale Kerstmarkt mochten we voor het eerst onze burgers laten proeven aan het grote publiek. Zenuwachtig dat we waren! We waren jong en onervaren maar met super veel goesting zetten we door! De Kerstmarkt was een succes. Op dit moment was er van een 'truck' nog geen sprake. We wilden het eerst zonder proberen, aangezien we niet zoveel centjes hadden om hierin te investeren. Toch ondervonden we al snel dat zonder foodtruck er niet zoveel mensen geïnteresseerd waren in ons idee. De vraag hoe we dit het best oplosten kwam snel bovendrijven. Het gebrek aan kapitaal zorgde ervoor dat we creatief moesten te werk gaan. We gingen op zoek naar een oude caravan en vonden deze verbazend snel in Dendermonde. Met twee hebben we de caravan volledig gestript, afgewreven en opnieuw geschilderd. Dankzij een aantal bevriende handige Harry's konden we ook het interieur volledig vernieuwen. Zo konden we met ons spaargeld dan toch op een relatief goedkope manier aan ons foodtruck verhaal beginnen. 

Ergens begin februari 2017 kreeg ik (Eva) een telefoontje van de organisatie van het 'Den Couterfestival' in Poperinge. Zij waren nog op zoek naar een foodtruck. Dit was onze allereerste opdracht met onze eigenste foodtruck 'BurgerArt'. Sindsdien hebben we duizenden burgers gemaakt, tot op heden allemaal met de hand gekneed en gevormd, honderden kilometers gereden en vele mondjes gevoed. 

DSC_0558_1.jpg

Fou D'Art

Wat dus begon als een ideetje om wat centjes te verdienen, werd al snel een passie voor ons beide. We ondervonden dat het ondernemen ons in het bloed zat. De burgers waren een succes, dus waarom zouden we ze niet voor een groter publiek mogelijk maken. Het idee voor een restaurant/foodbar werd gevormd. De locatie? Gent! Als student ondervonden wij zelf hoe moeilijk het was om rond te komen met vijftig euro wanneer je eens iets wilde afhalen om te eten of eens gezellig uit eten wilde gaan met vrienden. Voor een burger betaal je op restaurant al snel meer dan €10 en meestal kreeg je niet eens een verse burger op je bord. Wij besloten hier verandering in te brengen. De geschikte locatie hiervoor was uiteraard de studentenbuurt. Alleen vonden we enkel burgers niet voldoende om het onderscheid te maken met de concurrentie. Wat wij op dat moment misten in Gent was een pastarestaurant. Geen restaurant waar je een simpele bolognese kan eten, want zo vind je er honderd in Gent, maar een restaurant met veel verschillende soorten pasta. Voor ieder wat wils dus. Op die manier wilden we ook het eeuwige probleem van 'wat gaan we nu gaan eten?' oplossen. Zelf hebben we vaak dat probleem. Ik eet liever een lekkere pasta, terwijl Yoren toch liever een burgertje gaat eten. Op die manier creëren we met Fou D'Art 'The Best of Both Worlds'. Op het Sint-Pietersplein vonden we uiteindelijk ons ideale pand waar we in de zomer van 2018 met man en macht aan werkten om dit unieke pand klaar te stomen voor het nieuwe academiejaar. 

De Burgers 

Zoals we hierboven reeds vertelden zijn onze burgers uniek dankzij ons eigen ontwikkelde recept. Tot op vandaag gaan we ook voor Fou D'Art langs bij een lokale slager in de buurt voor het gehakt voor onze burgers. Het recept is nog steeds hetzelfde. Vele burgers vanuit de foodtruck keren terug in het restaurant. Wel hebben we onze kaart serieus uitgebreid. Naast tien soorten gemengde burgers zijn er ook pure rundsburgers, kippenburgers en vegetarische burgers te verkrijgen. Ook mensen die geen gluten of lactose mogen eten kunnen bij ons terecht voor een heerlijke burger. Hiervoor voorzien we heerlijke aangepaste broodjes. Onze traditionele broodjes zijn echter niet zo traditioneel. Wij hebben er namelijk voor gekozen om echte pistolets te gebruiken als burgerbroodje in plaats van het typische hamburgerbroodje. Dit doen we omdat dit volgens ons een extra touch geeft aan onze burger en omdat wij het niet zo fijn vinden om een burger te eten waarvan het broodje helemaal uit elkaar valt. In tegenstelling tot in de foodtruck kunnen er in het restaurant trouwens frietjes gegeten worden bij onze heerlijke burgers! 

De Pasta's 

Omdat Eva een grote pastafanaat is kozen we ervoor om naast de burgers ook pasta's te voorzien in het Fou D'Art. Heel belangrijk vinden wij het dat ook deze vers zijn. Daarom maken wij dagelijks nieuwe sauzen volgens een eigen recept. Naast de klassiekers zoals een bolognese, macaroni, carbonara,... hebben wij ook een aantal specialere pastasauzen op het menu staan. Zo hebben we onder andere een saus met romige mascarpone, scampi en curry of zalm en broccoli. In totaal zijn er dertien verschillende sauzen te verkrijgen bij Fou D'Art! Kan je niet kiezen? Dan hebben we een speciale pastaformule. Onze pastatafels zorgen ervoor dat je verschillende sauzen kan proeven! 

Kunstig

Jullie hebben zich misschien al afgevraagd waarom wij voor BurgerArt en Fou D'Art als bedrijfsnamen gekozen hebben? Wel, Eva is kunstwetenschapper van opleiding en allebei vinden wij een uitstapje naar een museum wel fijn. We wilden er in eerste instantie met onze burgers en later met de pasta's uitspringen. Dus gingen we op zoek naar een leuk concept om onze burgers en pasta's in te kleden. Het was uiteindelijk Yoren die met dit idee naar voor kwam. We besloten om alle burgers de naam van een kunstenaar te geven en alle pasta's de naam van een kunstwerk. Op die manier waren we een uniek gegeven binnen de horeca. Deze kunstige insteek trokken we door naar ons interieur. We kozen voor de kleuren blauw en geel met een rood accentje. Op verschillende plaatsen in de zaak kom je kunstzinnige quotes tegen. Alles heeft als het ware een knipoog naar de kunst. 

Fou D'Art

Sint-Pietersplein 58

9000 Gent

BE0692 647 009

info@foudart.be

0499/260 773